Hydrotherapie


Hydrotherapie wordt veel toegepast bij de behandeling van orthopedische of neurologische aandoeningen, zowel bij de mens als bij het dier. Hydrotherapie kan bestaan uit zwemmen in een zwembad of lopen op een loopband in een daarvoor bestemde aquatrainer.

Bewegen in water is een effectieve en veilige manier van revalideren. Tijdens het zwemmen of lopen in water zorgt de opwaartse druk van het water ervoor dat er minder gewicht op de gewrichten rust, hierdoor is het bewegen in water prettiger.

De temperatuur van ons water ligt tussen de 28 en 30 graden Celcius. De warmte van het water zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden. Hierdoor kunnen voedingsstoffen en zuurstof sneller door het lichaam vervoerd worden.

Het warme water zorgt er tevens voor dat de spieren van het dier ontspannen en dat pijn, stijfheid en zwellingen verminderen. Bewegen in water is een inspannende training. Dit heeft te maken met de dichtheid van het water, dit geeft weerstand waardoor het voor de spieren zwaarder is om tegenin te bewegen. Hierdoor is hydrotherapie een goede vorm om spieren te trainen en veel minder belastend voor de gewrichten als lopen of rennen op het droge.

Wat doet hydrotherapie voor uw hond?

  • Geeft verlichting van pijn, zwelling en stijfheid
  • Verbetert spierkracht en zorgt voor een snelle spieropbouw
  • Verhoogt mobiliteit en flexibiliteit
  • Verbetert stabiliteit en coördinatie
  • Verbetert bloedcirculatie
  • Verbetert het uithoudingsvermogen
  • Verbetert (geestelijk) welzijn en kwaliteit van leven
  • Helpt (in combinatie met dieet) bij afvallen

 

Indicaties voor hydrotherapie

Orthopedische aandoeningen | honden met orthopedische aandoeningen die revalideren hebben baat bij hydrotherapie omdat het een pijnvrije manier van bewegen is. De dieren zijn vaak stijf en hebben moeite met bewegen. Hydrotherapie helpt om spieren te versterken rond zwakkere gewrichten, als pijnverlichting en zorgt voor het vergroten van de flexibiliteit en mobiliteit. Bij orthopedische problemen kan je denken aan aandoeningen zoals, artrose, heupdysplasie (HD), elleboog dysplasie (ED), patella luxatie, gescheurde kruisband, etc.

Neurologische problemen | hydrotherapie wordt ook veel gebruikt voor het prikkelen van de zenuwen en het stimuleren van bewegingen bij dieren met neurologische problemen. Denk hierbij aan aandoeningen zoals; een hernia, spondylose, lumbosacrale instabiliteit, cauda equina syndroom, zenuwuitval, verlammingsverschijnselen, etc.

Blessures | ook bij blessures, zoals bij mank lopen en bij verlies van spiermassa, kan hydrotherapie helpen.

Ouderdom | bij oudere honden kan hydrotherapie gebruikt worden als ondersteuning tegen stijfheid en slijtage van de spieren en gewrichten.

Overgewicht | dieren met overgewicht hebben vaak moeite met bewegen en door het gewicht belasten ze hun gewrichten teveel. Wat weer kan leiden tot slijtage en artrose. Dit maakt het nog moeilijker om te bewegen en af te vallen. Het water zorgt ervoor dat dieren met overgewicht makkelijker kunnen bewegen en hierdoor zonder belasting bewegen en afvallen.

Sporthonden | voor het verbeteren van de conditie, de mobiliteit en de spierkracht.

Geestelijk welzijn | Hydrotherapie kan ook een belangrijke rol spelen in het verbeteren van het geestelijke welzijn van een hond. Na een trauma, letsel of operatie, maar ook voor honden met bijvoorbeeld artrose, heup- of ellenboogdysplasie is de hond beperkt in zijn bewegingen. In het water kan de hond spelen en plezier hebben zonder dat het pijn doet. Ook voor de baasjes is het vaak heel fijn om hun hond weer zo blij te zien. Deze mentale oppepper kan ook het herstel weer bevorderen.

 

Wanneer is hydrotherapie niet geschikt?

Hydrotherapie is niet geschikt voor dieren met open wonden, hechtingen, ernstige huidproblemen en long of hartafwijkingen. Het is daarom altijd belangrijk uw dierenarts te raadplegen wanneer u wilt beginnen met hydrotherapie.