Onderzoek fysiotherapie


Tijdens het eerste consult wordt er altijd eerst een grondig klinisch onderzoek afgenomen. Dit onderzoek zal volgens onderstaand protocol verlopen:

ANAMNESE | Tijdens het intakegesprek worden de klachten van het dier besproken met u als eigenaar. De klacht, ontstaanswijze, duur, oorzaak, verloop, symptomen en de voorgeschiedenis wordt in kaart gebracht.

INSPECTIE IN STAND | Tijdens de inspectie in stand wordt er gekeken naar de houding, wervelkolom, mogelijke zwellingen, spieromvang, littekens en afwijkende beenstanden.

INSPECTIE IN BEWEGING | Tijdens de inspectie in beweging wordt gekeken naar het bewegingspatroon van het dier. Er wordt gelet op afwijkingen in belasting van de poten, de bewegingen van de wervelkolom, het bekken en de gemoedstoestand van het dier.

PALPATIE | Het bevoelen van het dier om o.a. pijn, temperatuur, zwelling, afwijkingen in de spieren, gewrichtsomvang en de beenderen op te sporen.

FUNCTIE ONDERZOEK | Door middel van actieve en passieve testen worden de volgende punten beoordeeld: pijn, beweeglijkheid van gewrichten, spierkracht, spierspanning en spierlengte.

NEUROLOGISCH ONDERZOEK | Door middel van specifieke testen wordt de functie van het ruggenmerg, de zenuwen en de hersenen beoordeeld.

Behandelplan

Vanuit deze gegevens zal er een fysiotherapeutische diagnose opgesteld worden. Indien fysiotherapie geïndiceerd is zal er een behandelplan worden opgesteld. Bij niet behandelbare aandoeningen wordt het dier doorverwezen naar de dierenarts voor verdere diagnostiek.

Wij werken op doorverwijzing van de dierenarts, daarom vragen wij u voorafgaand aan het consult contact op te nemen met uw dierenarts. Wij ontvangen dan graag het medisch dossier van het dier zodat wij op de hoogte zijn van de medische geschiedenis en wij u zo goed mogelijk kunnen helpen.