Aquatraining vs Zwemmen

Hydrotherapie kan zowel worden uitgevoerd in een speciaal zwembad voor honden als in een aquatrainer (lopende band in het water). Beide vormen van hydrotherapie hebben verschillende voordelen.

Aquatrainer
Hydrotherapie in een aquatrainer is gebaseerd op het maken van rechte natuurlijke bewegingen. Het dier loopt door het water op een lopende band. In de aquatrainer kan de hoogte van het water en de snelheid van de loopband ingesteld worden en hierdoor perfect afgestemd worden op de patiënt. De hoogte van het water heeft effect op de hoeveelheid gewichtloosheid en de manier van bewegen van het dier. De stabiliteit, de spierkracht en balans kunnen zo effectief getraind worden. Honden die last hebben van watervrees gaan vaak makkelijker in een Aquatrainer.

Zwemmen
Bij het zwemmen in het zwembad gaat de therapeut samen met het dier het water in en begeleidt hij of zij het dier tijdens de training. Het dier krijgt hierbij een tuig of zwemvest aan. De bewegingen van het dier zijn tijdens het zwemmen vrij en zonder belasting op de gewrichten. De therapeut kan de bewegingen van het dier, de snelheid van bewegen en richting van de beweging beïnvloeden. Hierdoor traint het dier zijn spieren en kan de therapeut meer beweging in de spieren, gewrichten en zenuwen stimuleren. Dat heeft weer een positief effect op de mobiliteit en flexibiliteit van de hond.

In beide gevallen wordt de behandeling altijd aangepast aan de specifieke patiënt. Wilt u weten welke vorm van hydrotherapie voor uw hond het meest geschikt is, neem dan contact met ons op.